Odkąd zostałam
mamą, to nie tylko zrozumiałam, że jestem teraz odpowiedzialna nie tylko
za siebie ale również za drugiego człowieka. Odkąd zostałam mamą
zaczęłam też o wiele baczniej przyglądać się mojemu otoczeniu!
Zaczęłam czytać skład
produktów, z których przygotowuję posiłki i zaczęłam drążyć temat
naturalnych metod dbania o nasze ciało i zdrowie. I wiecie co? Wychodzi
nam to na zdrowie! Ja wiem, że odporność każdego dziecka to osobnicza
kwestia.
Mam dzisiaj dla Was 5 produktów naturalnych, które mam
zawsze w domu. Tej zimy były używane kilkukrotnie i zdały egzamin.
Niektóre z nich uważam za moje prywatne odkrycia i dzielę się nimi
dzisiaj z Wami. Oczekując w zamian tylko tego, abyście dorzucili do tej
listy jeszcze Wasze sposoby! Co dwie głowy to nie jedna! ;-)
1. Cebula i czosnek na talerzyku na noc
Nie wiem, czy próbowaliście już tej
metody, ale ona u nas weszła w użycie od tego sezonu. Poleciła mi ją
moja ciocia, jej mama i babcia robią tak od lat.
Rozkrajam cebulę, dorzucam do niej
pokrojone 2-3 ząbki czosnku, i zostawiam przy dziecięcych łóżkach na
noc, aby wdychały. Taką procedurę stosuję razem z inhalacjami tymianku
przy przeziębieniu i większych choróbskach. A kiedy katar doskwiera im
przez cały dzień i żyć nie daje, to rozkrojona cebula zawsze stoi w ich
pokoju, gdzie bawią się najczęściej. Zmieniam „talerzykowy wsad” mniej
więcej co 6 godzin.
Rozkrojona cebula ma właściwości m.in.
absorbcyjne. Sądzi się, że pochłania zapachy i oczyszcza powietrze z
niekorzystnych cząstek, co może mieć pozytywne działanie przy
infekcjach
2 Imbir najlepszy lek!
Ja kroję imbir na małe kawałki, tak aby
stanowiły mniej więcej ok. 1/4 szklanki. Dorzucam do tego łyżkę miodu i
odstawiam w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Imbir puszcza wtedy sok, a ja
ten miodowo-imbirowy wywar dodaję do ich herbaty, a w ciągu dnia dodaję
do wody, którą wypijają. Nie tylko jest pyszne, ale i zdrowe! Genialnie
rozgrzewa ciało.
3. Szklanka wody z cytryną i miodem na czczo
Co wieczór w szklance ciepłej wody
umieszczam 1 łyżeczkę miodu (mamy na tapecie lipowy i lipowo malinowy), dodaję kilkanaście kropel cytryny i zostawiam do rana do
rozpuszczenia. A rano, przed samym śniadaniem, na czczo ja i chłopcy to pijemy
Pamiętajmy, że miodu nigdy nie dodajemy
do gorącej wody, bo traci on swoje właściwości. Maksymalna temperaturą,
do jakiej można dodawać miód, to 50-60 stopni Celsjusza. Im niższa
temperatura, tym lepiej.
4.Syrop z czosnku i cebuli
Przechowywuje w lodówce nie dłużej niż 1–2 dni. I Pamietamy że syrop z cebuli i czosnku można stosować u dzieci powyżej 2. roku życia.
Cebula działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie, dlatego w trosce o komfort dziecka, dobrze jest podawać z niej syrop najpóźniej dwie godziny przed snem.
5.Syrop z buraka
Mam nadzieję, że moje „odkrycia” będą dla Was pomocne :-) Koniecznie podzielcie się ze mną Waszymi sposobami! Zawsze jestem ciekawa tych regionalnych sposobów, zaczerpniętych z medycyny ludowej, która pełna jest świetnych przepisów i sposobów.
ZDRÓWKA
Komentarze
Prześlij komentarz